Trei destinații mereu copleșite de turiști, părăsite în vreme de pandemie

Parcă mai ieri se termina vacanța de vară și părea că o eternitate se desfășura în fața noastră până la următorul concediu. Iar noi… la fel de nerăbdători și cu aceeași dorință să cochetăm cu ideea drumului până la aeroport, pentru a ne întoarce cu amintiri din străinătățuri.

Dar iată-că, 2020 avea alte planuri pentru noi.


Turism cu vârf și îndesat a fost expresia cheie a anului 2019, atunci când destinațiile din întreaga lume, de la traseele de drumeții din Machu Picchu și până la canalele venețiene, s-au luptat tacit cu impactul mulțimilor de vizitatori.

Pe fondul planificării, prezicerii și proiectării, există un lucru pe care aceste destinații nu l-ar fi putut prevedea: un moment în care industria călătoriilor se pune pe pauză, în timp ce Covid-19 se răspândește pe întreg mapamondul.

Sursă foto: Instagram covidartmuseum by @richardlemanz

Interdicțiile de călătorie, carantina și lock-down-urile la nivel internațional au forțat călătorii să rămână acasă, iar destinațiile care anterior se luptau cu prea mulți turiști au rămas goale.


Barcelona, Spania

Orașul catalan, ​​cu turlele sale Gaudi, plaja cu nisip și barurile în aer liber, a fost, dintotdeauna, un important punct de atracție turistică.

Astăzi, turismul generează între 12 și 14% din PIB-ul orașului și 9% din totalul locurilor de muncă. Cu toate acestea, în ultimii ani, oficialii orașului și localnicii, epuizați de excesul de turiști, au început să reexamineze această dependență.

Astfel, Barcelona a introdus o serie de măsuri menite să combată o parte din criza supra-solicitării în zona turismului. Orașul a restricționat închirierile de vacanță, a introdus o taxă turistică și a încurajat călătorii să viziteze cartierele din afara orașului vechi aglomerat. Nu există planuri de a schimba modul în care orașul limitează închirierile ilegale sau comportamentul turistic.

În ceea ce privește pandemia, după încheierea deciziilor stricte, Barcelona a avut doar o scurtă fereastră în care turiștii au putut vizita cu ușurință, înainte ca Spania să se afle pe listele de carantină ale multor țări. Până în septembrie, turismul internațional a scăzut, aici, cu 77%. Astăzi, orașul, ca și multe din Europa, se străduiește să prevină o nouă creștere de cazuri Covid-19.

Sursă foto: Instagram covidartmuseum by @federico.cerutti

Machu Picchu, Peru

Faimoasa cetate Inca din Machu Picchu se află pe listele TO DO ale multor călători, datorită acelor priveliști faimoase ale minunilor arheologice încadrate de munți verzi. Dar pentru o mare parte din 2020, vizitarea celui mai faimos reper din Peru nu a fost posibil.

Țara sud-americană a intrat într-un lock-down strict pe 15 martie, care a durat până în iunie. În vară, s-a anunțat că Machu Picchu se va redeschide turismului intern, dar acest lucru nu a reușit să se concretizeze pe măsură ce cazurile Covid din Peru au crescut.

Planul este ca Machu Picchu să se deschidă mai mult pe 1 noiembrie, moment care coincide cu reluarea zborurilor internaționale.

Operatorii de turism au lucrat îndeaproape cu Ministerul Culturii și Ministerul Mediului din Peru pentru a stabili noi protocoale și a menține numărul vizitatorilor la Machu Picchu  sub control.

În ianuarie 2019, în Machu Picchu a fost introdusă o politică strictă de bilete pentru a controla accesul la cetate ca răspuns la problemele de supra-aglomerare. De atunci, turiștii trebuie să pre-rezerve bilete valabile până la patru ore. În cadrul acestui sistem, 5.000 de oameni pot finaliza drumul pe zi.

Când Machu Picchu se va redeschide, acest număr va fi redus pentru a asigura distanțarea socială. Noua regulă spune că doar 75 de persoane vor fi permise în Machu Picchu în același moment.

Cu toate acestea, restricțiile actuale privind numărul de vizitatori ar putea oferi o oportunitate de a promova alte destinații frumoase, mai puțin cunoscute din Peru, spun localnicii.

Sursă foto: Instagram covidartmuseum by @pascalcampionart

Veneția, Italia

Veneția este probabil destinația cea mai frecvent asociată cu supra-turismul.

O vizită în orașul italian a fost pentru multă vreme unul dintre cele mai populare city break-uri, dar pe măsură ce numărul turiștilor a crescut în ultimul deceniu, localnicii s-au luptat din ce în ce mai mult – protestând împotriva navelor de croazieră din laguna orașului și exprimându-și îngrijorările.

De-a lungul anilor au fost introduse diverse reglementări și noi reguli concepute pentru a face față fluxului de vizitatori – inclusiv interdicții pentru noile hoteluri și puncte de fast-food din centrul orașului. O taxă de acces abruptă pentru excursioniștii de zi în datele populare a fost stabilită pentru a fi lansată în iulie 2020, dar în cele din urmă a fost amânată.

Pe lângă supra-turism, anul trecut orașul italian a luptat împotriva inundațiilor catastrofale.


Pustia Veneție contemplă un viitor fără hoarde turistice după Covid-19


Nordul Italiei a devenit una dintre primele regiuni europene care a simțit gustul amar al Covidului la sfârșitul lunii februarie.

Veneția a intrat în lock-down și astfel a început un șir lung de luni fără turiști. Când frontierele internaționale s-au redeschis în vară, numărul vizitatorilor nu mai era nici pe departe comparabil cu anii precedenți. Pentru unii localnici, a fost culmea bizară a ceea ce visau de ani de zile – doar că în circumstanțe teribile.

„Viața de zi cu zi este mult mai plăcută fără aglomerația creată de mulțimea de turiști care au venit în grupuri mari”, spunea o venețiancă.

Totuși, costul a fost enorm – o mulțime de oameni au rămas fără muncă, magazinele nu vând prea mult și sectorul cultural a fost afectat drastic.


S-a încheiat, totuși, supra-turismul, cu adevărat? Până când?


Sursă foto: Instagram covidartmuseum by @tanaka_tatsuya