Mistere thailandeze și Insula James Bond

Părul meu miroase a ulei de cocos. Sunt înconjurată de palmierii care mă feresc de soare, dar nu și de mirosul mării, cântecul naturii sau umezeala tipică climei tropicale. Stau de ceva timp în fața laptopului și scriu. Apoi șterg. Și o iau de la capăt. Parcă încerc imposibilul. Să înghesui o experiență complexă și completă în câteva paragrafe. O experiență tare faină în care nu mi-am dorit decât să descopăr și să simt. Atât.

Thailanda nu este cu siguranță o destinație oarecare. Dacă m-ai întreba ce îmi trece prin minte când mă gândesc la Thailanda, aș spune plaje cu nisip alb, palmieri, fructe exotice și temple budiste. Și multă distracție, de ce nu?

Și nu degeaba este denumită The land of smiles. Aici vei întâlni oameni frumoși, gata să te întâmpine cu un zâmbet larg, oameni care par să nu cunoască tristețea, oameni care îți arată că oboseala poate fi contracarată cu ambiție.

Dar astăzi am să-ți vorbesc despre un loc parcă rupt din rai.

Khao Phing Kan (în thailandeză: เขา พิง กัน) este o insulă din Thailanda, în Golful Phang Nga la nord-est de Phuket. La nu mai mult de 40 de metri de țărmurile Khao Phing Kan se află o insuliță înaltă de 20 de metri, numită Ko Ta Pu (เกาะ ตาปู,). Din 1974, când aici s-au filmat secvențe din filmul James Bond – The Man with the Golden Gun, cele două au fost popular numite Insula James Bond.

Așadar, insula are o poveste și o viață, pe care dacă o surprinzi în esența ei pur și simplu, te fascinează.

Fă o excursiune în timp la zilele de aur ale agentului 007 și te vei regăsi pe o plajă cu ape verzi de smarald. Este insula pe care odată a pornit James Bond și care acum a devenit unul dintre cele mai faimoase repere din Golful Phang Nga. Totodată, insula face parte dintr-un mare parc național.

E bine să eviți sezonul umed, deoarece apele pot fi imprevizibile. Cel mai bun moment este în timpul toamnei târzii și iarna, până la începutul primăverii.

 200 thai baht.

Într-un peisaj de vis printre insule și alunecând pe canale înguste am fost, apoi, purtați în canoe de un localnic. Deși nu vorbea engleză foarte bine, a încercat să ne ghideze printre cele mai frumoase insule până la a doua insulă James Bond, așa cum o numesc thailandezii.

Așa am ajuns și în satul musulman Ko Panyi.

Izolat de lumea modernă, protejat de un monolit de calcar și construit pe piloni într-un decor aparte, e un sat ce se întinde pe câteva sute de metri. Am debarcat aici și am luat un prânz tradițional.

Este fascinant modul de trai al oamenilor de aici și felul în care se bucură de fiecare lucru mărunt. 

Am încheiat ziua la înălțime, cu o experiență deosebită – parasailing. Este pe cât de incredibil, pe atât de greu de imaginat cât de liber și liniștit te poți simți acolo sus. Doar tu cu tine.

Și știi ce am mai realizat acolo sus?

Că sunt drumuri la care se pleacă cu un singur bagaj – inima.