Thailanda și tainele ei

Thailanda a fost și este o revelație.

O țară a contrastelor, a soarelui blând și a metropolei pulsând de viață și de spiritualitate. O călătorie spre un loc al relaxării și al experiențelor autentice.

Prietenoasă și exotică, plină de cultură și istorie, Thailanda îmi inspiră mereu o energie aparte de la templele strălucitoare și plajele tropicale, până la zâmbetul thai, extrem de reconfortant. În ciuda lipsurilor, oamenii nu uită să fie surâzători și să facă imposibilul pentru a-ți face șederea memorabilă.

Dacă Bangkok-ul este deopotrivă fascinant și dinamic, un oraș al contrastelor în care familiarul întâlnește exoticul, pentru cei ce aterizează în Phuket, acesta va fi o evadare. În cazul în care te întrebi dacă nu cumva te vei plictisi, ia-ți gândul pentru că sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face: de la surfing la scufundări cu balene, de la kiteboarding la plimbări infinite cu scuterul, de la explorări de toate soiurile, până la petreceri fără final. Și oferta nu se încheie aici.

Un plus de rafinament și exotism îl aduce bucătăria thai, care exprimă în mod clar aspectele fundamentale ale culturii lor: generoasă și revigorantă. Se poate mânca chiar și în casele oamenilor, care sunt deosebit de ospitalieri. Pot spune că bucătăria thailandeză se bazează pe o filozofie destul de simplă: un amestec armonios al celor cinci gusturi de bază – dulce, acrișor, sărat, picant și amar. Și așa este și Phuket – o fuziune a tuturor acestor arome, reprezentând în stil propriu și autentic Țara Zâmbetelor.

Pot spune că spring rolls atât de bune ca cele din Thailanda nu am mai gustat vreodată. Ah, și musai de bifat sunt piețele stradale locale de noapte pe care le găsești la tot pasul, unde poți mânca cu mai puțin de 1$. Și mâncarea este delicioasă.

Dar după această introducere dulce acrișoară, să trecem și la lucruri mai serioase.

Phuket, de altfel și cea mai mare insulă din Thailanda, strălucește ca o perlă în Marea Andaman.

Cu fiecare zbor aici, am reușit să gust tot mai mult din frumusețea locului. Dacă primele vizite pe tărâm asiatic însemnau soare, nisip, hamac, bronz și mâncare bună în resortul în care suntem cazați (Holiday Inn Resort Phuket Mai Khao Beach – care, apropo, e unul divin), de data aceasta am explorat ceva mai mult.

După un zbor de șase ore, am aterizat în jurul orei șapte a dimineții pe tărâmul însorit. Am zburat de data aceasta cu Alex și împreună cu el ne-am început ziua cu un mic dejun presărat cu de toate, care ne-a dat energie pentru ce aveam de explorat în ziua ce de abia începuse.

Am decis să mergem în Patong pe timpul zilei, ca să iscodim ceva mai mult. După o plimbare cu shuttle-ul de aproximativ o oră, m-am văzut ajunsă în inima Phuket-ului.

Plajele magnifice străjuite de plamieri sunt decorul perfect în care relaxarea capătă valențe absolute. Pe de altă parte, este și o locație plină de forfotă și agitație, înfocat de turiști, soare și piețe cu de toate cât vezi cu ochii. După ce m-am lăsat pierdută printre rafturi și am cumpărat niscai suveniruri, m-am răcorit cu un smoothie delicios de fructul pasiunii la unul dintre barurile specifice de pe faleză.

Toate terasele aveau cam aceeași temă și un design asemănător și erau pline ochi de turiști cu halba de bere în mână, ascunși de soare. Prețurile la băuturi sunt chiar cool, dacă e să comparăm cu alte stațiuni turistice de același tip sau chiar cu litoralul românesc.

Odată răcorită și ajunsă la plajă, primul lucru a fost să mă descalț și să fac o plimbare lungă pe nisip. Frumusețea țărmurilor lungi, inundate într-o lumină aurie și a insulelor îmbrăcate în hainele verzi ale pădurilor tropicale, împrejmuite de albastrul apelor, îți dau sentimentul că ai ajuns în paradis.

Plajele ce-și întind nisipul alb și fin încolo și încoace te fac să uiți, pentru un timp, de templele budiste, de cultura impresionantă sau de un Bangkok atât de contrastant.

Plaja nu era extrem de aglomerată și, vă spun din suflet că nu există sentiment mai bun decât să zâmbești și să te bucuri de soare, în timp ce te mângâie nisipul pe tălpi. Să știi că ești în pantaloni scurți și că acasă plouă mai mereu e un sentiment deosebit. #sorrynotsorry

Soarele mi-a fost tovarăș pentru următoarele ore până să mă întorc în resort, unde mă aștepta rezervarea de la primul masaj thailandez pe care aveam să îl încerc. Fiindcă mai aveam ceva timp până la rezervare, m-am delectat rapid cu o pizza și un pahar de vin la barul de pe plajă și am fugit la spa.

Am fost informată de la recepție că masajul thailandez presupune coate, genunchi și multă presiune și am ieșit de acolo mai dreaptă decât am fost în ultimele luni. Ah, și ceaiul de după masaj oferit de fetele de la spa a fost cel mai bun ceai pe care l-am băut vreodată.

Overall, una din experiențele mele preferate din Thailanda – m-am distrat, m-am bucurat, am încercat masajul thailandez, am văzut locuri superbe și am apreciat lucruri mărunte. Dacă de experiența cu unicornii din Bangkok m-am despărțit cu greu, când am plecat din Phuket am fost de-a dreptul amărâtă. Însă mă voi întoarce curând, hehe.