24 de ore în inima Australiei: Sydney

Pusesem de ani buni degetul pe hartă și așteptam iar și iar momentul în care aveam să ajung în celălalt capăt al lumii.

Și am ajuns. Ba chiar încep să mă obișnuiesc cu Sydney, având în vedere că îl văd lunar o dată sau de două ori. Astfel, m-am gândit că ar fi interesant să împărtășesc cu voi niscai imagini și impresii, așa că m-am pus pe scris încă de pe zbor.

Orice vacanță spre Australia e musai să înceapă cu un zbor destul de lung. Și cam obositor, aș zice, având în vedere că mă uit la ceas și după calculele mele aș mai avea încă aproximativ 9 ore pănâ la destinație, hehe. Un minuțios proces de obținere a vizei și cam o zi întreagă de zbor despart îndepărtatul continent de Europa. Spre exemplu, din Doha în Sydney se petrec cam 14 ore și jumătate printre nori.

Prima senzație a europeanului care pășeșete pentru prima oară în Australia va fi că a ajuns într-o lume total diferită față de tot ce văzuse până atunci. Australienii par extrem de independenți, siguri pe ei, iar stresul pare a le fi un cuvânt străin. O fi de la soare sau de la mare, însă nu o dată am auzit o expresie: No worries, mate! adică nicio problema, prietene, accentuat poetic.

Aș putea spune că Sydney aduce puțin a Los Angeles, dacă e să mă uit spre palmieri, plaje și lejeritatea ce predomină. O adevărată metropolă, și un mixt din punct de vedere arhitectural – un amestec de case vechi coloniale, vile moderne și zgârie-nori.

Deși în Sydney sunt multe de văzut, înainte de toate, trebuie bifată Opera House, un miracol arhitectural si simbolul Australiei. Una dintre cele mai celebre clădiri ale secolului XX, aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, arhitectura acesteia este unică în lume, acoperișul de forma unei scoici nemaifiind întâlnit nicăieri pe pământ.

A fost, bineînțeles, și oprirea mea cu numărul unu după primul zbor spre Sydney. De fapt, îmi place de fiecare dată să o vizitez. Diminețile în Sydney încep, de obicei, cu o plimbare de 45 de minute, iar după ce mă bucur din nou de vibe-ul unic al Operei și mă trag în chip, mă așez mai mereu la un pahar de vin și un aperitiv rapid la terasa de lângă.

Acum că ai vizitat ce era mai important, o a doua oprire ar fi centrul orașului și măcar unul dintre cele două porturi – Circular Quai sau Darling Harbour. În mod obișnuit sunt cazată la Hotel Novotel, aflat la aproximativ 5 minute de mers pe jos față de cel de al doilea port, așa că sunt mai familiară cu acesta. Îmi place să îmi petrec serile de după zbor plimbându-mă pe țărmul apei, privind în gol la toate bărcuțele frumos luminate – chiar îmi dă o stare de liniște interioară.

Dacă e vară, soare și cald, la nici jumătate de oră de centrul orașului sunt două plaje care ar fi frumos să fie bifate și ele – Bondi și Manly. Eu am fost la Bondi și m-am îndrăgostit de frumusețea locului. Am petrecut o zi întreagă plimbându-mă pe faleză, printre plăci de surf, sub soare. Am și lăsat o bucățică de suflet acolo, pe nisipul fin al plajelor! Hehe

Restaurantul pe care l-am încercat aici a fost Bondi Trattoria. Deși nu sunt vreo gurmandă, pot spune că mâncarea și serviciile își merită prețurile destul de piperate.

Nu în ultimul rând, dacă ai ajuns până aici e neapărat să te bucuri de terasele cu vedere la mare, rooftopuri, golfurile pitorești, dar și de baruri și viața de noapte trepidantă.

Și-ar fi închipuit cineva că locul care s-a vrut a fi cea mai abjectă și îndepărtată pușcărie din lume acum câteva sute de ani va deveni una dintre cele mai iubite destinații?

   ABONEAZĂ-TE blogului pentru a primi notificări prin mail atunci când un nou articol va fi publicat!