Good food, good mood! Despre Pisa și cea mai bună pizza

Pisa înseamnă mai mult decât Turnul Înclinat și Domul din vecinătatea sa. Faimoasă pentru piațetele sale renascentiste, bisericile gotice, centrul său vibrant dar și Piazza dei Miracoli, Turnul din Pisa este doar o piesă de puzzle a italienescului oraș artistic.

Mergând la pas prin încâlceala de străduțe din centrul vechi, aflat sub aripa ocrotitoare UNESCO, acolo unde nu a văzut lumina zilei Andrea Bocelli, și înaintând pe Via San Frediano, am pășit în Piazza dei Cavalieri. A doua cea mai mare piațetă din oraș, fost centru politic al medievalului Pisa, acum centru important al educației.

Mai fac câțiva pași spre Piazza del Duomo și iată! Văd pentru a doua oară înclinatul Turn al Pisei, înconjurat de verdeață și împânzit de turiști.

Poate v-ați întrebat de ce faimosul turn este înclinat. Explicația este destul de simplă – fundația turnului are doar 3m adâncime, fiind construită pe o suprafață de clei dens, care nu s-a dovedit a fi atât de puternică pe cât s-a crezut inițial. Așa că turnul a început să se încline. Construcția a fost oprită pentru 100 de ani, sperându-se ca solul se va stabiliza.

Programul începe la ora 09:00 și se încheie la 20:00. Prețul de intrare este de 18 euro, fără ghid. Include intrarea în turn și în Catedrală, iar biletul se poate cumpăra de la fața locului. Dacă vrei să eviți cozile, poți cumpăra biletul online aici și merge direct la ora rezervată în turn.

Odată ce ai vizitat turnul, e timpul să mănânci cea mai bună pizza pe care am gustat-o vreodată. Dacă mă întrebi, sunt o iubitoare de pizza și mănânc ori de câte ori am ocazia. Și dacă asta se întâmplă să fie și în Italia, cu atât mai bine!

La o străduță distanță de Turnul din Pisa vei găsi locul cu pricina – Ristorante Pizzeria Duomo – care are o listă luuungă de paste, pizza și diverse sortimente de focaccia.

Pentru locația exactă, click aici.

Pun pariu că nu te-ai gândit niciodată la combinația dintre nucă, sfeclă roșie, gorgonzola, ricotta și miere, toate pe un blat pufos, dar crede-mă pe cuvânt – e musai să încerci dacă treci prin Pisa.

Ce-i drept, cred că într-o viață anterioară am trăit în Italia. E ceva ce mă atrage în mod deosebit la acest loc – limba, modul de viață asemeni unui musical, dramatismul italienilor, mâncarea, peisajele și hey! Să nu uităm de gelato!