Marele Zid Chinezesc și ce trebuie să știi înainte să ajungi

Marele Zid Chinezesc este departe de a fi doar un zid care poate fi văzut din cosmos. E o stare de spirit.

După sute de ani în care împărați din nenumărate dinastii chineze au ridicat și ferecat porți pentru a nu lăsa popoarele nomade a pătrunde pe vastele lor teritorii, Marele Zid Chinezesc poate fi, astăzi, vizitat de oricine ajunge în Beijing, oricând. Iar lumea atât a așteptat să poată ajunge nestingherită acolo, mai ceva ca hoardele de care se temeau împăraţii. Doar că acum oamenii nu mai merg să-l cucerească, ci să-l vadă şi să se minuneze.

Una dintre Cele Șapte Minuni Noi ale Lumii – Marele Zid Chinezesc este cea mai mare construcție de pe întregul glob. Zidul a fost construit pentru a apăra frontiera de Nord a Chinei de popoarele nomade. Istoria sa datează din perioada anilor 770 – 256 î. Hr., când împărații statului au construit dispozitive defensive în jurul frontierei. De-a lungul vremii, mulți împărați au renovat și reconstruit Marele Zid, însă cea mai mare lucrare a avut loc în dinastia Ming, cu 500 de ani în urmă.

Știam că orice vizită în Beijing fără o plimbare pe Marele Zid Chinezesc, este absolut incompletă. Deși prima oară ajunsesem în ianuarie, pe când împlineam 24 de ani si temperaturile de -25 grade nu mă ajutaseră mai deloc să explorez pe cât aș fi vrut, a doua oară am știut că trebuie să profit din plin.

Odată ce ai ajuns în Beijing, e destul de simplu să ajungi la Zid, cel mai apropiat punct de vizitare fiind la nici 80 km de oraș – un drum de o oră și jumătate cu mașina. De aici poți urca pe scări, cu un soi de teleferic sau cu telegondola.

Prețul pentru teleferic și telegondolă este de 5 euro. Pe jos, e gratis și sănătos. Însă biletul de acces propriu-zis costă 5 euro și trebuie să îl plătești indiferent de variantă.

Prețul variază în funcție de opțiuni:

  • autobuz – între 1 și 3 euro
  • taxi – aproximativ 20 euro
  • excursii de la hotel – de la 15 euro

Acolo sus, Zidul urcă și coboară cât vezi cu ochii. Mai exact, 5000 km.

Că e vară sau iarnă, locul e împânzit de turiști. Tineri cu aparatele foto la gât, domnișoare în rochii și pantofi cu toc, sportivi care se întrec pe treptele abrupte încercând să nu-și piardă suflarea, sau străini care se minunează la tot pasul, toată lumea încearcă să capteze cât mai mult în memoria telefonului. E ilegal să pleci acasă cu o bucățică din zid, dar se mai întâmplă și asta.

Pentru coborâre, chinezii au găsit o variantă simpatică – un tobogan pe care să te dai cu un soi de sanie cu manetă. Prețul pentru coborâre este tot în jur de 5 euro.

Există locuri în lumea asta mare pe care trebuie să ajungi să le vezi cel puțin o dată în viață. În unele din ele te-ai întoarce oricând cu plăcere, pe altele vrei doar să le bifezi și să vezi ce le face atât de speciale.

Dacă i-ai întreba pe chinezi, ți-ar răspunde că, dacă nu ai mers pe Marele Zid cel puțin o dată în viață, nu ești om cu adevărat – „bu dao Changcheng fei haohan“. Iar eu îți pot spune că există un gram de adevăr. Marele Zid Chinezesc e o stare de spirit pe care o poți simți într-un singur loc din lumea asta mare.