India și Templul de Aur

Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie un gram de iubire ca s-o înţelegi.

Luna decembrie a venit cu o destinație nouă pentru mine pe care am reușit să o percep diferit de această dată. Ce am descoperit aici? Îți voi spune la final.

Este vorba despre Amritsar, India. Acolo, mi-am dorit să ajung la Templul de Aur și să mă întâlnesc la ea acasă cu una din cele mai numeroase religii din India, religia sikh.

Aici, la finele fiecărei zile podelele templului sunt spălate cu lapte și șterse cu o perie specială din pene de păun. Oricine ajunge acolo și vrea să viziteze templul, trebuie să-și lase pantofii la intrare într-un loc special amenajat și să intre desculț. Încălțămintea e considerată ceva impur, care nu trebuie adus în templu sub nicio formă.

Totodată, trebuie să-ți acoperi capul, iar în cazul în care nu ești pregătit, găsești la intrare o cutie mare cu fel și fel de eșarfe de toate culorile și vei alege una pe care să o înapoiezi mai târziu, așa cum am făcut și eu.

Templul este acoperit cu sute de kilograme de aur și adăpostește cartea Sfântă a credinței sikh numită Guru Granth Sahib, care conține 7000 de imnuri. În zorii zilei cartea este adusă în templu iar ea este citită încontinuu iar preoții și muzicienii cântă din ea necontenit. Se spune că aici sunt cinci oameni care, prin rotație, citesc din ea zi și noapte și o vor termina de citit în nu mai puțin de trei ani.

Ce este sikhismul? O religie monoteistă din statul Punjab.

În sikhism, toți oamenii sunt egali în fața lui Dumnezeu, iar credincioșii trebuie să respecte cinci reguli (cei cinci K), printre care cea care le impune să nu își taie părul (Kesh) și să își acopere capul. Bărbații trebuie să poarte un turban iar femeile pot folosi un batic. Totodată, bărbații poartă la cingătoare un cuțit (Kirpan). Ceilalți K sunt: Kara (o brățară din metal), Kangha (un pieptene din lemn) și Kachera (niște chiloți din bumbac).

În vecinătatea templului găsești și un soi de cantină, unde se oferă mâncare vegetariană gratuită pelerinilor. Condiția este să primești farfuria de mâncare cu ambele mâini împreunate și să termini tot din farfurie.

Totodată, apa este considerată sfântă și este foarte important să te speli mereu pe mâini și picioare. De asemenea, cei mai curajoși fac baie în apa aproape înghețată ce înconjoară templul, pentru a-și șterge păcatele.

La prima vedere, Templul de Aur este uriaș și te impresionează prin frumusețe, curățenie și pioșenia celor care îl vizitează. Însă știi ce mi-a plăcut cel mai mult aici?

Liniștea și pacea pe care ți-o insuflă.

Pe tot parcursul vizitei mele am avut un sentiment inexplicabil de liniște interioară. Gândurile negative cu care venisem parcă mă părăsiseră la intrare și m-am putut bucura de tot ce am găsit acolo. Pentru puțin timp am fost doar eu și gândurile mele, cu mintea goală, eliberată de tot ceea ce m-ar putea apăsa. Sus, în templu, am avut ocazia de a medita, pentru că se spune că meditația te ajută să te concentrezi asupra bunăstării spirituale și elimină stresul care îți încarcă pacea interioară.

Tot ce dăruiești, în fapt îți dăruiești ție. Dăruind iubire altor persoane, vei primi iubire în egală măsură de la ei. Dacă îți dorești pace interioară, dăruiește iubirea și iertarea ta și îți vei atrage aceleași sentimente din partea celorlalți.

Viața are frumusețea ei. Învață să o găsești!